Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Települési közösségépítés Húsvéthoz kapcsolódóan

       

A Húsvéti ünnepkör kiváló alkalom a települések számára, hogy tavaszi programokat szervezzenek a lakosságnak, mivel a közösségépítés egyik fontos eszköze a hagyományok közös megélése.

A Közösség felemel! projekt keretében 2022. április 16-án, szombaton Deszken került megrendezésre a húsvéti közösségépítő program azzal a céllal, hogy a település lakosai olyan szabadidős tevékenységekben vehessenek részt, melyek során együtt élhetik meg a húsvéti készülődés örömét.

A program a szórakozáson és a kikapcsolódáson kívül lehetőséget adott a kötetlen párbeszédre is a lakosság tagjai közt. A jelenlévők szívesen válaszoltak a Közösség felemel! projekt munkatársainak kérdéseire a település jelen társadalmi és gazdasági helyzetével kapcsolatban, valamint véleményt nyilváníthattak, javaslatokat fogalmazhattak meg a további fejlesztések tekintetében.

A deszki faluházban közel 60 fő, többnyire fiatal, gyermekes családok vettek részt a húsvéti programokon. A kézműves foglalkozáson húsvéti dekoráció készítésre és hagyományos tojásfestési technikák elsajátítására volt lehetőség. Külön öröm volt, hogy a tradicionális eljárások elsajátítását nagyszülők is segítették gyakorlati tapasztalataikkal, történeteikkel, így a családias, hagyományos közösségépítő hangulat igazán megvalósult.

A rendezvénysorozat része volt a kocsikázás, ahol a résztvevők lovaskocsira ülhettek, és körbejárhatták a települést, élményt adva ezzel elsősorban a gyermekeknek. Ezután tojáskereső játékban vettek részt a fiatalok a Faluház udvarán, ahol izgalommal kutatták a fűben a húsvéti meglepetéseket. A későbbiekben folytatódtak a foglalkozások a közösségi térben, illetve, arcfestésre is volt lehetőség, fokozva ezzel az ünnepi hangulatot a gyermekekben.

A résztvevő deszki családok láthatóan ünnepi hangulatban, élményekkel telve zárták a húsvéti közösségépítő programsorozatot.