Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

A siker titka vidéken: helyi termék előállítás

Számos sikeres települési jógyakorlat és kutatás igazolja, hogy az igazán sikeres településeken jól szervezett a közösségépítés és az erős közösséghez tartozás a lakosságot is boldogabbá teszi. Erre alapozva Közösség felemel! projekt keretében kidolgozásra kerül egy településfejlesztési modell, amely segíthet a hátrányos térségben lévőknek elindulni a fejlődés útján.

Egy Magyarországon egyedülálló településfejlesztési modellt dolgozott ki az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért, egy az EU által támogatott, EFOP-5.2.1 pályázat finanszírozásának köszönhetően. Az 5 éves futamidejű, Közösség felemel! című projektnek már az elnevezése is sugallja, hogy célja a települések közösségeink, lakosainak véleményére alapozva és az ő segítségükkel elkészíteni a településfejlesztési koncepciókat, melyek fellendíthetik a leszakadó településeket. Ehhez felkutatták a már bizonyíthatóan sikeres magyarországi települések jógyakorlatait és adatbázisba fűzve tették elérhetővé a nagyközönség számára. A “73 sikeres magyar falu” című kiadvány és a “Siker titka vidéken” című 20 részes videósorozat közérthetően és adaptálhatóan mutatja be a sikeres vidéki közösségi kezdeményezéseket. A kiadvány online formában elérhető a www.agoraresearch.hu oldalon, a kisfilmek pedig megtekinthetők a www.youtube.com/@agoraalapitvany videómegosztó csatornán.

A Siker titka vidéken című kisfilm-sorozatban többek közt bemutatásra kerül számos olyan sikeres kezdeményezés, melyek a helyi élelmiszertermelésre és a közösség erejére épülnek és példaként szolgálhatnak a vidéken boldogulni vágyók számára. Ilyen például a Hékás termékek sikertörténete, mely az édesburgonya termesztésztésből vidéken helyi terméket előállító fővárosi fiatalok közösségéről szól. Ők anno a különleges terméknek számító édesburgonyában látták a kitörési lehetőséget. A közösség tagjai közös tanyarendszerben, egymástól béreltek földterületet, eszközöket, majd a megtermelt, vegyszermentes növényt feldolgozva késztermékeket állítanak elő, nagy sikerrel.

Ugyanilyen kiváló példa a Berger Cottage is arra, miként lehet nagyvárosiként vidéken az élelmiszertermelésből sikereket elérni. Az önfenntartást választó fiatal pár egy kistelepülésen fogott bele a gazdálkodásba és fokozatosan fejlesztették azt sikeressé. Arra a piaci igényre építettek, hogy egyre nagyobb a kereslet az egészséges élelmiszerekre, ezért vevőinknek tojást, tejet, sajtot, joghurtot, mézet állítanak elő. Egy támogató közösség segítette őket a fejlődésben és így növekedett fokozatosan a vásárlókörük. 

A Valaha Tanya szintén egy értelmiségi házaspár vidéki sikertörténete, akik egy családi ökogazdaságot építettek fel és megmutatják, hogyan őrizhetők meg a hagyományok piacképesen. Ugyanis a megtermesztett nemes- és vadnövényekből és zöldségekből elsősorban kézműves, prémium minőségű, tartósítószermentes termékeket állítanak elő (szörpök, gyümölcslevek, lekvárok, krémek, fűszerek stb.), melyeket elsődlegesen vendéglátóipari egységeknek értékesítenek. Emellett a tanyának van egy oktató-kutató funkciója is, például diákok számára mutatják be a gazdaság működését. 

Többek közt ezek a példák is bizonyítják, hogy vidéken is lehet sikereket elérni, például az élelmiszerelőállításból és ehhez a közösség támogatása és ereje nagy segítség lehet. A Közösség felemel! projekt fontos feladata bemutatni ezeket az inspiráló települési közösségeket, vállalkozásokat, kezdeményezéseket.

A Közösség felemel! Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelés projekt  Európai Uniós támogatásból az EFOP-5.2.1 számú pályázat keretében valósul meg az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért vezetésével.