Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

A siker titka vidéken: a közösségi mezőgazdálkodás

Hogyan lehet sikeres egy leszakadó kistelepülés? Erre keresi a választ a Közösség felemel!l projekt, mely bizonyítottan sikeres települések példáján keresztül dolgozott ki egy innovatív településfejlesztési modellt, amely segíthet a hátrányos térségben lévőknek elindulni a fejlődés útján.

Közösség felemel címmel zajlik a „Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelése” elnevezésű pályázat. Az Európai Unió által támogatott projekt megvalósítója az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért. A program a már sikeres magyar települések jógyakorlataira, a közösségi döntéshozatal fontosságára és a közösség összetartó, építő erejére alapozva segíti a települések fejlődését.

A projekt eredményeként többek közt elkészült a statisztikailag bizonyíthatóan sikeres, hazai nem-agglomerációs községek adatbázisa, mely elérhető és adaptálható jógyakorlat gyűjtemény a települések számára. Ez az alapja a ’73 sikeres magyar falu” című kiadványnak és a “Siker titka vidéken” című 20 részes videósorozatnak, melyek olyan jógyakorlat gyűjtemények, melyek bizonyítottan sikeres közösségi fejlesztéseket, kezdeményezéseket mutatnak be, ezáltal ötletekkel, tapasztalatokkal segítve a kitörésre, fejlődésre törekvő elmaradott településeket. A kiadvány online formában elérhető a www.agoraresearch.hu oldalon, a kisfilmek pedig megtekinthetők a www.youtube.com/@agoraalapitvany videómegosztó csatornán.

A Siker titka vidéken című sorozatban bemutatásra kerül számos közösség, mely a közösségi mezőgazdálkodásban látja és találta meg a számításait. Ez annyit jelent, hogy a gazdálkodó és a vásárló közösséget alkotnak és a megbízható helyről származó, minőségi és egészséges élelmiszerért cserébe a termelők biztos megélhetést kapnak. Hívják őket például doboz-, zöldség-, kosár, vagy szatyor közösségnek is.

A kisfilm sorozat szereplői közül közösségi mezőgazdálkodást folytat például a Szigetközben működő Dunaszigeti Zöldségközösség. Itt egy kertészeti egyetemet végzett házaspár az 1500 lelkes településen működteti biogazdaságát és már 50 családot lát el bio zöldségekkel. A pár a közösség tagjai számára termel, akik minden héten elviszik a részüket a kertből, majd elosztják egymás közt.  Ez a fajta, a közösségnek való termelés nem csupán az adás-vételen alapul, hanem szoros, segítő közösséggé formálódtak a családok és a termelők.

A Siker titka vidéken kisfilm-sorozatban szintén kiváló példa a közösségi élelmiszertermelésre a YouTyúk. Ez egy innovatív vállalkozás, melynek lényege: “foglalj magadnak bértyúkot, rendelj az oldalon keresztül boldog tyúktól boldog tojást, fizesd ki a neten keresztül, aztán vedd át egy felvevőponton.” Tehát összekötik a vidéki tojástermelőket a fővárosi fogyasztókkal, akik egészséges, tanyasi, szabadon tartott tyúkok tojását kapják. Itt  mindenki jól jár, a gazdáknak biztos megélhetést biztosít, a vevőknek pedig egészséges élelmiszert, továbbá a vásárlók kiválaszthatják a nekik szimpatikus gazdát és tőle  úgymond bérlik a tyúkokat és akár személyesen is találkozhatnak velük. A vállalkozás kicsiben indult és igen gyors növekedést tudott elérni. 

A közösségi mezőgazdálkodás iránt érdeklődők példát vehetnek a MyFarm közösségi kert és kosárközösségről, melyet szintén bemutat a SIker titka vidéken című filmsorozat. Ebben a közösségben a vásárlók hosszú távon elköteleződnek a zöldséget, gyümölcsöt és helyi termékeket előállító termelők mellett, biztosítva ezzel megélhetésüket, akik cserébe rendszeresen megbízható, minőségi, egészséges helyi élelmiszerrel látják el őket. 

A fenti három példa csak néhány a sokból, melyek bizonyítják, hogy vidéken sikeresen meg lehet élni a mezőgazdaságból. Főleg akkor, ha oylan összetartó közösséget építünk az élelmiszerellátásra alapozva, mely a termelőnek és a vásárlónak is az előnyére válik. 

 

A Közösség felemel! Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelés projekt  Európai Uniós támogatásból az EFOP-5.2.1 számú pályázat keretében valósul meg az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért vezetésével.