Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Youtyúk: a közösségi tojástermelés

A Közösség felemel! projekt fontos feladata bemutatni a sikeres települési közösségépítő kezdeményezéseket, ennek egyik legtöbb emberhez könnyen eljuttatható módja a filmkészítés. A projekt szemléletformáló, Miért maradnánk vidéken? alcímet viselő kisfilmjei televíziós és online felületeken is könnyen eljutnak a célcsoporthoz.

A Youtyúk egy innovatív vállalkozás, melynek lényege a weboldaluk szerint:  “foglalj magadnak bértyúkot, rendelj az oldalon keresztül boldog tyúktól boldog tojást, fizesd ki a neten keresztül, aztán vedd át egy felvevőponton.”

Az ötlet onnan ered, hogy a vállalkozás alapítói szerették volna összekötni a vidéki tojástermelőket a fővárosi fogyasztókkal, akiket garantáltan egészséges, tanyasi, szabadon tartott tyúkok tojásával szerettek volna ellátni. Ez egy olyan üzleti modell, melyben mindenki jól jár, a gazdáknak biztos megélhetést biztosít, a vevőknek pedig egészséges élelmiszert. A plusz fogyasztói élmény, hogy a vásárlók kiválaszthatják a nekik szimpatikus gazdát és úgymond bérlik tőle a tyúkokat, ezzel biztosítják számukra a tojásmennyiséget. A tojásokat házhoz szállítva, vagy átvevőpontokon kaphatják meg.

A vállalkozás egy facebook oldallal és a weboldallal kezdődött, 30 családnak szállítottak kezdetben, a hírük szájról-szájra terjedt és így gyors növekedést tudtak elérni. A Youtyúk egy közösség is egyben, a gazdák és a vevők együtt tanulják meg, miként lehet egymásról jól gondoskodni, a vevők bármikor meglátogathatják a gazdákat, kapcsolatba léphetnek velük.

A kisfilm itt nézhető meg: https://youtu.be/PF8ROW92ECY