Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Dunaszigeti Zöldségközösség: közösségi élelmiszertermelés vidéken

A Közösség felemel! projekt keretében olyan inspiráló vidéki közösségi vállalkozásokat és kezdeményezéseket mutatunk be, melyek a közösség erejére támaszkodva váltak sikeressé. A Siker titka vidéken sorozatunk következő részében a Szigetközben működő Dunaszigeti Zöldségközösséget mutatjuk be és azt, hogyan alapozhatunk közösséget az élelmiszertermelésre.

Egy kertészeti egyetemet végzett pár az 1500 lelkes településen Dunaszigeten telepedett le és 2013 óta működtetik közösségi biogazdaságukat, mely mára már 50 családot lát el biozöldségekkel.  A gazdálkodási rendszer, amit felépítettek komplexebb és természetszerűbb, mint egy biogazdaság, mert összetett élőhely-rendszerként működik körforgásban, ahol növények és állatok egymás hasznára vannak. Például saját legelőiken élő állataik termelik a trágyát és saját komposztot is készítenek.

A zöldségközösségük lényege, hogy az 50 családból álló közösség közösen működteti a gazdaságot. E családok számára termelnek és ők minden héten elviszik a részüket a kertből, majd elosztják egymás közt. Eleinte kicsiben kezdték 5-6 családnak termeltek, majd fokozatosan bővítettek.
A közösségnek való termelés nem csupán az adás-vételen alapul, hanem szoros, segítő közösséggé formálódtak a családok és a termelők.

A vegyszermentes termelés során a  íz és a minőség van előtérben, kb. 50 zöldségféle közel 100 fajtájával foglalkoznak. Hisznek abban, hogy ezzel a szemlélettel a földet nem kihasználják, hanem gyógyítják azzal, hogy egészségesen életben tartják.

A Dunaszigeti Zöldségközösségről készült kisfilmünket megtekinthetik ide kattintva:
https://youtu.be/c16OtGxc8A4