Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Települési közösségépítés lehetőségei karantén idején

A koronavírus járvány hirtelen a települési önkormányzatokat is nagy kihívások elé állította. Amellett, hogy a településük működését biztosítaniuk kell, a lakosság és a közösség igényeire is különös figyelmet kell fordítaniuk, hiszen a karantén okozta elszigeteltség, a munkahelyek elvesztése okozta létbizonytalanság, a vírustól való pánik nemcsak anyagilag, de pszichésen is megviseli az embereket. Ilyenkor nagy szükség van a közösség összetartó erejére, amit tudatosan kell segíteni.

A Közösség felemel! projekt fontos feladata segíteni a településeket abban, hogy erős, aktív közösségeket építsenek ki. Mivel a személyes kapcsolattartásról a vírushelyzet miatt a projekt is online felületekre tér át, néhány közösségépítő ötletet megfogalmaztunk:

  • Közösségi segítségnyújtás: Települési segítő központ létrehozása önkéntesek alkalmazásával az idősek és a rászorulók ellátására (bevásárlás, gyógyszerek kiváltása, ételszállítás, egyéb segítségnyújtás)
  • Közösségi online kommunikációs formák: A meglévő helyi közösségek  átköltözése üzenetküldő applikációk, vagy közösségi oldalak csoportjaiba, ahol mind írásban, mind videóban tudnak találkozni. (baba-mama klub, kórus stb. is tud online térben videókonferenciák segítségével találkozni). Ösztönözni hasonló új csoportok létrehozását, például családi csoport, ahol megoszthatnak egymással a családok játékötleteket, recepteket, kérhetnek segítséget egymástól.
  • Közösségi összefogás: adománygyűjtéssel, összefogással segíteni például a digitális eszközzel nem rendelkező családokat, hogy gyermekeik oktatása és az ő otthoni munkavégzésük/kapcsolattartásuk biztosított legyen. A munka nélkül maradt emberek megsegítése, álláslehetőségek továbbítása.
  • Közösségi bevásárlás, közösségi piac: olyan közösség, csoport létrehozása a digitális térben, ahová a helyi termelők és kézművesek feltehetik termékeiket és a személyes kapcsolatok és piacok hiánya miatt az online felületen keresztül eljuthatnak a vásárlókhoz.