Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Települési közösségek összefogása válsághelyzetben

       

Sajnos elmondható, hogy az elmúlt években válság követ válságot, melyekre nemcsak az egyéneknek, de a települések közösségének is reagálniuk kell. A természeti katasztrófák, az egészségügy járványok és a háborúk okozta menekültválság olyan kihívások elé állíthatják az önkormányzatokat, melyekre nem számítottak. Ilyenkor is nagyon fontos szerepe van annak, hogy a lakosságot közösséggé kovácsolva, együttes erővel oldják meg a szembejövő váratlan helyzeteket. Hiszen válsághelyzetekben is a közösség mozgatórugója és összetartója az együttműködési készség, az összefogás képessége a megfelelő őszinte kommunikáció.

Jelenleg a járványhelyzet mellett az ukrajnai menekültválság humanitárius segítése merül fel feladatként számos önkormányzat számára. Mert bár megsegítésüket főleg az erre szakosodott segélyszervezetek végzik, ez sajnos nem elegendő. Széleskörű összefogásra van szükség, melyben az önkormányzatok segítségre is számítanak.

A települések egy ilyen menekültválság-helyzetben többek közt szállás, infrastruktúra, étkezés, egészségügyi ellátás biztosítással, szervezett adománygyűjtésekkel és önkéntesek toborzásával és koordinálásával segíthetik a válság enyhítését. Ezeket egy erre felállított operatív szervezet tudja a leghatékonyabban koordinálni, amely kapcsolatban áll a többi segélyszervezettel is.

Fontos, hogy az önkormányzatok figyeljenek a lakosság egyéni segítő szándékának kezelésére is. Hiszen a lakosság egy része tehetetlennek érzi magát és ezt az állapotot enyhítendő segítségnyújtással szeretné hasznosnak érezni magát. Fontos ezeknek az egyéneknek és segítségnyújtásuk mikéntjének a becsatornázása. A legtöbb ember pénzbeli és tárgyi adományokat ajánl fel, ezért a lehető legtöbb települési fórumon érdemes kommunikálni az erre szolgáló adományvonalakat és elérhetőségeket. Azok viszont, akik szállással, fuvarral, vagy önkéntes munkával segítenének, már személyes kommunikációt igényelnek és erre érdemes egy kontakt személyt és elérhetőségeit meghatározni.

Nem mindennapi helyzeteket kell megoldania a helyi közösségeknek, de fontos az összefogás, a koordináció és a kommunikáció, hogy összetartó közösségként tudjanak segíteni a válságba jutottakon.