Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Településfejlesztési szakmai konferencia Deszken

Az EFOP-5.2.1-17-2017-00012 kódszámú „A közösség felemel!” projekt keretében sikeresen megrendezésre került az aktuális nemzetközi szakmai konferencia.  A rendezvényre 2023. április 29-én került sor Deszken, a Tempfli tér 8. szám alatt. A konferencia ezúttal is a leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások bemutatása és pilot tesztelése című projekt köré épült.

A konferencia regisztrációval, vendégfogadással, kapcsolatépítéssel kezdődött, majd köszöntővel indult. A résztvevőknek lehetőségük nyílt betekintést nyerni Deszk közösségi életébe Király László előadásán keresztül, A beszámoló inspirációt nyújtott a jelenlévők számára saját helyi közösségeik erősítéséhez. Ezután Eric Grabenbauer tartott izgalmas előadást a testvértelepülési kapcsolatok fontosságáról a közösségfejlesztés terén, rámutatva arra, hogy ezek az együttműködések hogyan erősíthetik a közösségfejlesztést.

A német közösségfejlesztési módszerekről Markus Bühler osztotta meg tapasztalatait a résztvevőkkel, melyek új megközelítéseket és bevált gyakorlatokat kínálnak. Majd Bene Ildikó beszélt a közösség erejéről, az egymás támogatásáról és felemeléséről. Előadása rávilágított arra, hogy a közösség összetartása és a szolidaritás kulcsfontosságú tényezők a felzárkóztatásban.
A programot Horzsa Gergely zárta, aki a közösségi attitűdökről, közösségfejlesztési tapasztalatokról és lehetőségekről számolt be a „Közösség felemel!” projekt kapcsán.

„A közösség felemel!” projekt szakmai konferenciája kiemelkedő lehetőséget nyújtott a résztvevőknek arra, hogy megismerjék a sikeres közösségfejlesztési módszereket és stratégiákat, valamint áttekintsék, hogy hogyan járulhatnak hozzá a leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózásához. Az előadások során kiemelkedő szakemberek osztották meg tapasztalataikat és szakértelmüket. A konferencia lehetővé tette a résztvevők számára, hogy elmélyítsék tudásukat és megértsék a közösségfejlesztés területén alkalmazható legjobb gyakorlatokat. Az előadások mellett lehetőség nyílt a diskurzusra és a tapasztalatok megosztására más résztvevőkkel. Ez lehetővé tette a kapcsolatépítést és a hálózatépítést a közösségfejlesztés terén tevékenykedő szakemberek között.

A Közösség felemel! Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelés projekt  Európai Uniós támogatásból az EFOP-5.2.1 számú pályázat keretében valósul meg az Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért vezetésével.