Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Szakmai műhelymunka Vésztőn

       

A Közösség felemel!- „Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelése” elnevezésű pályázathoz kapcsolódóan szakmai műhelymunka zajlott Vésztőn. A találkozón 12 fő – a település képviselői és a projektben közreműködők- részvételével zajlott.

A szakmai műhelymunkák fontos feladata a tudásmegosztás, a tapasztalatok és az információk átadása és a helyzetértékelés is. A résztvevők idén is megosztották tapasztalataikat a covid utáni települési  közösségépítés nehézségeivel kapcsolatban. Visszajelzéseik szerint egyre nehezebb feladatnak élik meg a lakosság elérését, aktivizálását, bevonását a közösségi programokba. Ennek ellenére 2022-ben négy alkalommal is megrendezésre is kerültek csapatépítő programok Vésztőn, melyek sikeresnek bizonyultak. Ezeken a Közösség felemel projekt is képviseltette magát és sikerült párbeszédet folytatni a lakossággal a település társadalmi és gazdasági helyzetéről, a közelmúlt történéseiről és a fejlődési lehetőségekről. A rendezvények által megélt közösségi élmény várhatóan előremozdította a közös gondolkodást és problémamegoldást. A projekt fontos célja ugyanis, hogy a vésztői lakosokkal fenntartsuk a kapcsolatot, hozzájáruljunk a helyi közösségi rendezvények megvalósításához.

Vésztőn is folyamatosan zajlanak a mentorálási szolgáltatások, a résztvevők számára fontos témák feldolgozása történik, mellyel igyekeznek érdeklődésüket fenntartani. Az egyeztetésen a szakmai csapat tájékoztatta a jelenlévőket a projektmegvalósítás során hátralévő programokról is. Összegezve elmondható, hogy a Közösség felemel! szakmai workshopjai idén is eredményesen zajlottak, hiszen a tudásmegosztás és a fejlesztési megoldások voltak mindvégig a fókuszban.