Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Sportrendezvények segítik Vésztő közösségépítését

       

A sportnak az egészségmegőrző szerepe mellett közösségépítő és közösség összetartó ereje is vitathatatlan. Kiváltképp igaz ez a csapatsportokra, ahol együtt egymásért küzdenek a játékosok és ezáltal szoros emberi kapcsolat alakul ki köztük. Így gondolja ezt Vésztő települése is, ahol a tavasz és a nyár folyamán számos szabadidős- és sportrendezvényen vehetett részt a lakosság. A programok lehetőséget adtak arra, hogy a Közösség felemel! projekt munkatársai beszélgethessenek a résztvevőkkel a település társadalmi és gazdasági helyzetéről, fejlődési lehetőségeiről.

2022. május 15-én került megrendezésre a II. Vésztő-mágori félmaraton és családi futónap. Sok fiatal, családok és az idősebb korosztály képviselői is jelen voltak a sportrendezvényen. A vegyes korcsoport jelenléte egy jól működő, összetartó közösségbe nyújtott betekintést, ami nagyon pozitív képet festett arról. hogy a település lakossága mennyire aktívan vesz részt a közösségi programokban.

2022. július 2-án Vésztőn családi – és sportnapot szerveztek, ahová a helyi lakosságon túl a környező településről is érkeztek résztvevők. A teniszbajnokságra és kispályás focibajnokságra is sok nevezés és látogató érkezett a rendkívül meleg időjárás ellenére. 

Ezek a sportrendezvények is bebizonyították, hogy a sport közösségszervező szerepe jelentős, hiszen minden korosztályt érint, számos lehetőség adott ahhoz, hogy mindenki megtalálja az igényeinek és céljainak leginkább megfelelő mozgásformát. Emellett a rendezvények nemcsak a helyieket, hanem a környéken élőket is összekapcsolták egymással.