Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Sikeres Szakmai Konferencia Deszken: Tapasztalatcsere a Közösségszervezésről

       

Deszk, 2023. április 29.

Az április 29-én megrendezett szakmai konferencia Deszken a közösségszervezés módszertanának és közösségfejlesztési módszereinek jegyében zajlott, nemzetközi kitekintéssel. A rendezvényen 62 résztvevő vett részt.

A konferencia célja az volt, hogy a résztvevők mélyebben megismerjék a közösségszervezés és közösségfejlesztés aktuális módszertanát és módszereit.

Az előadók tematikája szorosan kapcsolódott ehhez a témához, és az esemény során számos érdekes nézőpontot és gyakorlati példát mutattak be.

Az első előadást Király László, Deszk polgármestere tartotta. Az előadás során Király László részletesen beszélt a helyi közösség életéről és tevékenységeiről, különös hangsúlyt fektetve a helyi könyvtár és művelődési ház szerepére, valamint az egyéb klubok és egyesületek tevékenységére.

Ezt követően, Eric Grabenbauer, a németországi Weisenbach polgármestere tartott előadást a testvértelepülési kapcsolatok fontosságáról, közösségfejlesztési szempontból. A Weisenbach és Deszk közötti jó kapcsolatoknak köszönhetően a két település rendszeresen megosztja egymással ötleteit és tapasztalatait a közösségfejlesztés terén. Grabenbauer kiemelte a helyi érdekességek és a természeti kincsek szerepét a közösségfejlesztésben, valamint a helyi kultúra mint kohéziós erő jelentőségét.

A két polgármester előadásait egy kávészünet követte, majd Markus Bühler, a weisenbachi alpolgármester tartott előadást a közösségfejlesztési módszerekről Németországban. Bühler elmagyarázta, hogy Németországban a közösségfejlesztés módszerei és gyakorlatai a 20. század elején kezdtek kialakulni, és a második világháború után váltak elterjedtté.

Az előadások sorát Bene Ildikó, a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár Igazgatója folytatta, aki beszélt a közösség erejéről és az egymás támogatásáról közösségfejlesztési szempontból. Részletesen bemutatta az intézmény tevékenységét, amelynek célja a helyi lakosság kulturális és szabadidős tevékenységeinek kielégítése, valamint a helyi hagyományok és kultúra támogatása. Az intézmény számos közösségfejlesztő programot szervez, amelyek között szerepelnek népszínházi előadások, falunapok, táborok és jótékonysági bálok.

Az esemény zárásaként Dr. Horzsa Gergely PhD szociológus tartott előadást a ‘Közösség felemel!’ projekt tapasztalatairól és eredményeiről. Az előadó részletesen bemutatta a projekt előzményeit, céljait és elért eredményeit.

A szakmai konferencia során a résztvevők lehetőséget kaptak a tapasztalatcserére és a közösségfejlesztés módszertanának elmélyítésére. Az esemény sikerességét a résztvevők aktív részvétele és az izgalmas előadások tették teljessé. A rendezvény remek lehetőséget nyújtott a résztvevőknek a további együttműködésre és az ötletek megosztására a közösségfejlesztés terén.