Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Sárkollektíva: a környezettudatos építők közössége

A Közösség felemel! projekt fontos feladata bemutatni a sikeres települési közösségépítő kezdeményezéseket, ennek egyik legtöbb emberhez könnyen eljuttatható módja a filmkészítés. A projekt szemléletformáló, Miért maradnánk vidéken? alcímet viselő kisfilmjei televíziós és online felületeken is könnyen eljutnak a célcsoporthoz.

Egy vas megyei, 600 lakosú kis faluban Oszkón működik a Környezettudatos Építők Szervezete, mely pár évvel ezelőtt Sárkollektíva néven egy kis közösségként indult. A Sárkollektívát néhány pesti fiatal építész hívta életre, akiknek célja a vályogalapú építéskultúra erősítése, az épített örökség szakszerű és közösségi részvételen alapuló védelme. Szerették volna a hagyományos építési eljárások tudását megőrizni, nem lemásolni azt, hanem a mai kor elvárásainak megfelelően adaptálni az építészetbe. Munkamódszerük és működésük fontos alapja a közösségi részvétel, az emberi kapcsolatok, ennek érdekében rendszeresen szerveznek építőtáborokat és a falubeli közössggel is jó kapcsolatot ápolnak, számíthatnak egymás segítségére. A Környezettudatos Építők Szervezete ma már egy egyesületként működő szakmai szerveződés, mely az ország egész részéből összegfogja a természetes építészeti technológiákkal foglalkozó szakembereket és az ez iránt érdeklődőket. Fontosnak tartják a személyes tudásátadást szakmai képzések formájában, és a folyamatos fejlesztési tevékenységet is a megújulás érdekében.

A sárkollektíva példája jó gyakorlatként szolgál arra, hogy egy elmaradott kis faluban is lehet hagyományokat megőrző és megújító olyan összetartó közösséget építeni, mely országos méretűvé nőheti ki magát.

A kisfilm itt nézhető meg: https://youtu.be/f-kbZAtIPoo