Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Rendezvényötletek településeknek 2022. tavaszra

       

A Közösség felemel! projektben többek közt célunk, hogy bevált jó gyakorlatokkal, ötletekkel segítsük a települések közösségépítését. A téli hidegek és a bezárkózás után tavasszal mindig új lendületet kap a közösségi élet. Ebben nagy szerepe van a programszervezésnek és a lakosság ösztönzésének a programokon való részvételre, ehhez nyújtanánk most segítséget.

Települések közösségépítése esetén is hasznos, ha év közben a programszervezők folyamatosan kikérik a lakosság véleményét, felmérik az igényeiket a programokkal kapcsolatban, mert így az igényeknek megfelelő rendezvények szervezhetők. A hagyományos ünnepek mellett, érdeklődőket vonzhat az új események megszervezése és akár abból hagyomány, vagy turisztikai érték válhat. Összefoglalnánk 2022. év tavaszának főbb dátumait, melyekhez javasolt programot, rendezvényt szervezni.

  • Országos, nemzeti ünnepek (Március 15. 1848-as forradalom ünnepe; Április 17.: Húsvét; Május 1. Munka Ünnepe, Anyák napja)
  • Környezetvédelmi, fenntarthatósági előadások, workshopok, közösségi terek szépítése, szemétszedés (Március 6. Energiatakarékossági Világnap; Március 18. Újrahasznosítási Világnap; Március 2.: A víz világnapja; Március 26. A Föld órája; Április 2. A Föld napja; Március 12. Ültess egy növényt nap, Május 10, madarak és fák napja, Május 2. A magyar természet napja)
  • Kultúrával, zenével, hagyományőrzéssel kapcsolatos programok (Március 20. Mesemondás Világnapja; Március 21.: A költészet világnapja; Március 27.: Színházi világnap; Április 2.: A meseírás napja, Április 29. A tánc világnapja)
  • Speciális célcsoportra szabott programok (Március 21. Down-szindróma világnapja, Április 2. Az autizmus világnapja; Április 3. Roma Kultúra napja hazánkban; Május 5.: Az esélyegyenlőség világnapja, Március 8. Nemzetközi Nőnap; Április 24. testvérvárosok világnapja)
  • Egészségprogram, egészségnap (Április 7. Az egészség Világnapja)
  • Szabadtéri, sport- és élményprogramok (Április 19. Bicikli nap; Május 6. A magyar sport napja; Május 10. Mozogj az egészségedért világnap)
  • Gasztronómiai témájú rendezvények (Március 1. Nemzetközi palacsinta nap)
  • Gyerekprogramok, játszóház ( Május 29. Gyermeknap)