Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Projekt címe: A közösség felemel! – Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelése

Projekt azonosítószáma: EFOP-5.2.1-17-2017-00012

Időszak: 2022.05.01 – 2022.05.31

Beszámoló:

Májusban a jó időjárásnak köszönhetően a szabadtéri rendezvények lebonyolításai kerültek előtérbe, négy alkalommal valósult meg csapatépítő rendezvény. Az első eseményre a hónap elején került sor Deszken, ahol a szakmai csapat igyekezett újra felvenni a kapcsolatot a helyi közösség tagjaival, ismertetni a projektet olyan résztvevőkkel, akik esetlen nem értesültek a célokról és eredményekről. Vésztőn került megrendezésre a második csapatépítő program, amely a sportolás köré szerveződött, a szabadidős aktivitások és az ilyen céllal létrejövő közösségek témakörében is kérdeztük a résztvevőket. Valamint beszélgetést kezdeményeztünk a helyi közösségeket érintő nehézségekről, megoldási javaslatokról. A következő alkalommal Sarkadra és Vésztőre látogattunk el, a gyereknapokhoz csatlakozva projektünkkel megszólítottuk a helyi családokat, a fiatalabb generációt és az időseket is. Fontos kérdéskörként a családok helyben maradását segítő lehetőségek, a fiatalok visszatéréséhez, családalapításhoz kapcsolódó fontos szempontok merültek fel. A beszélgetések reményeink szerint előre mozdították a közös gondolkodást és problémamegoldásokat. 

A projektmenedzsment és a szakmai csapat folyamatosan ellátja feladatait. A projektbe bevont településekkel, civil szervezetekkel, intézményekkel folyamatos a kapcsolattartás. A tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítése folyamatos.