Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Projekt címe: A közösség felemel! – Leszakadó kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása és pilot tesztelése

Projekt azonosítószáma: EFOP-5.2.1-17-2017-00012

Időszak: 2018.06.01 -2018.06.30

Beszámoló:

2018. június hónapban Szakmai egyeztetések valósultak meg helyi szervezetekkel Sarkad és Deszk településeken, előkészítés alatt állnak az együttműködési megállaposások. Ebben a hónapban történtek a felek között a vállalkozási szerződések megkötése. Egyes költségvetési tételekhez kapcsolódóan júniusban zajlott le a beszerzési eljárás, illetve néhány beszerzés előkészítés alatt áll.

Sarkad és Deszk község polgármesterét és jegyzőjét tájékoztattuk, hogy a projekt célja új pilot módszerek kipróbálása és vidéki kistelepülések gazdasági és társadalmi felzárkózását támogató közösségvezérelt innovációs modell és kapcsolódó szolgáltatások kidolgozása. 

A szakmai egyeztetésen többek között az idei évre tervezett tevékenységek kerültek szóba. Mint például az újrainduló olvasóklub, gyalogtúra és kismamaklub. Hasonló közösségi lehetőségek rejlenek a faluban aktívan, és aktív programokkal működő nyugdíjasklubban is, akik segítséget jelenthetnek a projekt megvalósítása során, akár aktív munkák, rendezvények kapcsán is.

Szintén bevonható a projekt megvalósításba a sarkadi egészségfejlesztő iroda, számos segítőkész kolléga dolgozik ott, általuk jól elérhető a helyi lakosság egy része. Szintén javasolták a kistérségi humán szolgáltató központtal való egyeztetést, ez szintén egy aktív, számos rendezvénnyel működő helyi szervezet.

Sarkadon ifjúsági egyesület formalizált módon jelenleg nem működik. Az EFOP-5.2.1. projekt segítség lehet abban hogy e szervezeteket újra aktivizáljuk, élettel töltsük fel.


A szakmai egyeztetés résztvevői egyeztették a közeljövőben megvalósítandó workshopok tartalmát, résztvevőinek tervezett körét (önkormányzat, iskola, egészségfejlesztő iskola) kistérségi humán szolgáltató és a művelődési ház, civil szervezetek (család, egészségfejlesztő iroda).