Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Önkormányzati közösségi vállalkozás: Sajókazai Kosárfonók

A Közösség felemel! projekt keretében indítottuk el húsz részes kisfilm sorozatunkat a Siker titka vidéken címmel. Ebben egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan indítsunk közösségi vállalkozást az önkormányzat segítségével.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Kazincbarcikai kistérségben található Sajókaza település, ahol igen nagy a munkanélküliség. A kisebbségi önkormányzat munkahelyteremtési céllal a roma lakosokat értékteremtő munkára ösztönző programot működtet. Ennek keretében a kosárfonás mesterségét szeretnék megtanítani a lakosoknak és termékelőállításra sarkallni őket.

A programban jelenleg 9 fő dolgozik közmunkásként, de szeretnék további helybéli lakossal bővíteni a kosárfonó műhelyt. A Sajókazai Kosárfonoda termékei annyira népszerűek, hogy hívják őket kiállítani és árulni különböző rendezvényekre.

A Sajókazai Kosárfonoda példája is bizonyítja, hogy önkormányzati támogatással is működtethető sikeresen egy közösségi vállalkozás egy hátrányos helyzetű településen, mely munkahelyeket teremt, ezáltal is segítve a közösséget.

A Sajókazai Kosárfonókról  készült kisfilmet ide kattintva megtekinthetik: https://youtu.be/2I7UF8DaxIs