Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Munkahelyteremtés a közösségért: Keresztyén manufaktúra

A Siker titka vidéken című húsz részes sorozatunkban egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan teremthetünk munkát és közösséget egy elnéptelenedő településen.

Abaújvár Miskolc mellett található elöregedő 200 lakosú település. A munkalehetőség hiánya miatt a települést elhagyták az emberek. Az Abaújvári Református Egyházközség tagsága is folyamatosan csökkent és ezt megállítandó gyülekezeti szinten kezdtek bele a munkahelyteremtésbe. Legelőször házigondozási szolgáltatást indítottak, mivel sok idős ember élt a faluban és az ő gondozásukra alkalmazni tudtak lakosokat. A munkahelyteremtés beindult és ma már 16 ember foglalkoztatnak. Bevételeik nemcsak az adományokból és a pályázatokból származnak, hanem létrehozták a Keresztyén Manufaktúrát, ahol termékelőállítással foglalkoznak. A földjükön lévő zöldségeket és gyümölcsöket, gyógynövényeket feldolgozva lekvárokat, krémeket, illóolajat készítenek. Lézergravírozó gépekkel festéssel és kézimunkával pedig ajándék- és használati tárgyakat állítanak elő.

A közösségi élet újraélesztése fontos célja a közösségnek, ezért közösségi kemencét, Bárka játszóházat, imaösvényt és egy vendégházat is üzemeltetnek.

A Keresztyén Manufaktúra kiváló példa arra, hogy miként lehet egy elnéptelenedő pici faluban, ahol még bolt, orvos és iskola sincs¸ harcolni azért, hogy a falu és a közösség fennmaradjon.

A Keresztyén manufaktúráról készült kisfilmet ide kattintva megtekinthetik: https://youtu.be/I_0ZXXcMafg