Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Lakossági közösségépítés kistelepüléseken

       

Hazánkban az elmúlt évtizedekben előnytelen folyamatok zajlottak le a periférián lévő kistelepülések társadalmi-gazdasági folyamataiban. Elfogytak a helyi erőforrások, a drasztikusan csökkent munkalehetőségek miatt a képzett munkaerő elvándorolt, a helyi intézmények és szolgáltatások leépültek és a koronavírus járvány is elszigetlete a lakosságot. A negatív folyamatok hatására meggyengülnek a kistelepülések stabilitását jelentő helyi közösségek, a hátramaradtak is elmagányosodhatnak. Ezt a folyamatot kell megállítani és javítani közösségépítő eszközökkel. A Közösség felemel! projekt fontos feladata ilyen eszközök, módszerek, jógyakorlatok bemutatása, valamint közösségépítésre ösztönözni a településeket, közösségi aktivitásra pedig a lakosságot. Kutatások is igazolják, hogy a jó közösséghez tartozás boldoggá tesz és minél több emberrel vagyunk jó viszonyban, annál kevésbé leszünk magányosak, szomorúak, stresszesek,, javul a közérzetünk, sőt még az immunrendszerünk is erősebb lehet.

A közösségépítést a lakosság is kezdeményezheti önerőből, vagy önkormányzati támogatással. Számos jó példa áll rendelkezésre, melyekből ötletet lehet gyűjteni. Aki érez magában késztetést, hogy meggyőzze szomszédait a közösségi programokban való részvételre, annak fontos, hogy jól tervezze meg mit szeretne. Először számba kell vennie, hogy kinek a segítségére számíthat, kiket érinthet egy adott program és meg kell kezdeni az érdeklődők és a szervezők toborzását. Érdemes szervezeteket, támogatókat is bevonni, akik érdeklődnek helyi ügyek iránt, mert a közösség- és programszervezés csak közösségben lehet sikeres, egyedül gyorsan hamvába halhat.
Lakossági kezdeményezésként egyszerűbb programokat érdemes szervezni, például párbeszédkört, tanulókört, klubokat, cserekört, kalákákat, telekocsi szolgáltatást, szemétszedést, település-szépítést, workshopokat, tánctanfolyamot, egészségprogramokat, tornaklubot, egészségklubot, játszóházat, kirándulásokat, adománygyűjtést, idősklubot, baba-mamaklubot, garázsvásárt, helyi bolhapiacot.