Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Lakossági közösségépítés – Deszki Majális

       

A majális egy a tavaszi melegben rendezett, vidám társas, zenés rendezvény, mely kiválóan alkalmas települések közösségének építésére. Döntően május elsején a Munka ünnepén rendezik, mely miatt még inkább a felhőtlen, munkamentes szórakozásról szólhat ez a nap.

2002. május elsején a Deszki Faluházban rendeztek Majálist a település lakosságának. A rendezvény egyik célja, hogy a település számára olyan közösségi eseményt szervezzenek, ahol a lakosság kötetlenül találkozhat egymással és szórakozhat. A csapatépítést elősegítendő, a majális fontos része volt a közösségi főzés egy bográcsos főzőverseny által. Ez a programelem kiválóan aktivizálta a település tagjait, hiszen csoportokban, közösségi tudásukkal bemutathatták és összemérhették helyi gasztronómiájukat.

A Deszki Majális rendezvény társadalmi célja volt továbbá az állampolgári nevelés, a rendőrök munkájának népszerűsítése, azon belül is a rendőrkutyák segítségével ellátott feladatok megismertetése. Ennek keretében a falu közösségének tagjai érdekes és interaktív módon megvalósított, rendőrkutyás bemutatót nézhettek meg a közösségi ház udvarán.

A Majális programkínálatát népi játszóház, lovaskocsikázás, arcfestés, kézműves foglalkozás színesítette, mely programok a gyermekek hasznos szabadidő eltöltését, a szabadtéri közös játék örömét próbálta segíteni. A programelemek a különféle kompetenciák fejlesztésével párhuzamosan, hasznos, és élvezetes szabadidő eltöltési lehetőséget nyújtottak a különböző korosztályú gyermekek számára is.

A Deszki Faluházban megszervezett majálison ismét képviseltették magukat A közösség felemel! – projekt munkatársai és lehetőségük nyílt a lakossággal való kötetlen párbeszédre a településük helyzetével, fejlesztésével kapcsolatban.