Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Az Agora alapítvány és szerbiai partnere az SVI civil szervezet valósítja meg a Kultúra határok nélkül című projektet a Magyarország déli részéből és a Szerb Köztársaság északi részéből álló területen.

A projekt hosszú távú célja a határ menti régióban élő különböző nemzetiségek és etnikai csoportok (sokszor marginalizált csoportok) kulturális identitásának, művészetének és értékeinek védelme, elősegítése és megerősítése olyan művészethez kapcsolódó módszerekkel, mint az Önarckép vagy a Kisebbségek fényképezőgéppel programok.
Célunk, hogy fejlesszük a határon átnyúló kisebbség-kisebbségi közötti illetve a kisebbség-többségi társadalom közötti társadalmi együttműködést, megkönnyítsük egy harmonikus és együttműködő régió kialakulását, ahol a közös kulturális örökség kezelése sikeres, valamint a gazdasági és kulturális lehetőségeket megnövelik a kulturális kapcsolatok és a belső mentális határok (előítéletek, sztereotípiák) és a külső schengeni határok által okozott izolációs hatások minimálisra csökkennek. 
A projektben létrejövő kulturális együttműködésben különböző nemzetiségű, eltérő háttérrel rendelkező emberek vesznek részt, így erősítve a párbeszédet a nemzetek és nemzetiségek között a határon átnyúló együttműködés kialakítása mellett. 

A projekt arra ösztönzi a kisebbségeket, hogy védjék hagyományaikat, kulturális és művészi értékeiket, valamint olyan módszertani eszköztárat biztosít az etnikai csoportok számára, melyek segítségével kifejezhetik és bemutathatják magukat így küzdve az előítéletek és sztereotípiák ellen.

A projekt a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával valósul meg.