Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Közösségi vállalkozás indítása kistelepüléseken

       

A Közösség felemel projekt egyik célja, hogy leszakadó kistelepüléseknek kínáljon innovatív módon, működő településfejlesztési módszereket. Számos példa bizonyítja, hogy a kistelepüléseken létrehozott közösségi vállalkozások működtetése kitörési és fejlődési lehetőség lehet a települések számára.

A projekt során elkészült “73 sikeres magyar falu” kiadvány és “A Siker titka vidéken” kisfilm sorozat is bemutat olyan településeket, ahol közösségi vállalkozások segítették a település gazdasági-társadalmi fejlődését. Egy közösség kohézióját pedig igencsak növelheti a közösen végzett munka, mely a megélhetést is szolgálja.Ennek egyik formája a közösségi vállalkozás, ahol a dolgozók igazi közösségként működtetik és fejlesztik azt, azzal a céllal, hogy sajátos közösségi haszonra tegyenek szert. A közösség tehát vállalkozás és vállalkozó is egyben. A vállalkozás a gazdálkodási eredményére nem felosztható profitként tekint, hanem működési, fejlesztési tőkeként, amivel céljait egyre nagyobb társadalmi hatással képes megvalósítani. Egy közösségi vállalkozás főleg a kisközösségeknek jelent segítséget.

A Közösség felemel! projektben számos kiváló példa van arra, hogy egy hátrányos helyzetű település is képes egy céltudatos, jövőépítő vezetéssel és a közösség erejével kitörni és sikeressé válni. Ilyen például Hernádszentandrás, ahol a település egy önkormányzati közösségi ökogazdálkodással és az arra épített Bioszentandrás márkával vált sikeressé. A Sajókazai Kosárfonoda példája is kiemelendő, ahol önkormányzati támogatással működtetnek sikeresen egy közösségi vállalkozást egy hátrányos helyzetű településen, mely munkahelyeket teremt, ezáltal is segítve a közösséget. Sikeres példák szerencsére tehát vannak, a kistelepüléseknek és közösségeiknek csupán meg kell találniuk a kitörési utat, mely őket társadalmilag és gazdaságilag egyaránt fellendítheti.