Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Közösségépítő gazdálkodás: MyFarm közösségi kert

A Közösség felemel! projekt keretében kerül bemutatásra a Siker titka vidéken kisfilmsoroazat, melyben egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatunk be. Ezúttal azt, hogyan építhető közösség a közösségi mezőgazdálkodás által.

Észak-Magyarországon, Nagyréde településen működik egy biogazdaság, mely a MyFarm közösségi kert és kosárközösség része. A közösségi mezőgazdaságuk lényege, hogy a közösség tagjait a gazdálkodók a és a vásárlók alkotják, akik kölcsönösen segítik egymást. A vásárlók hosszú távon elköteleződnek a zöldséget, gyümölcsöt és helyi termékeket előállító termelők mellett, biztosítva ezzel megélhetésüket, akik cserébe rendszeresen megbízható, minőségi, egészséges helyi élelmiszerrel látják el őket. Azzal, hogy az év elején a vásárlók előre befizetik a termények (kosár) árát, előfinanszírozzák a gazdálkodók költségeit és a közösség tagjai közös kockázatot vállalnak az esetleges természeti károkból adódó terményromlásért.

A közösségi kert és kosárközösség termelői is erős közösséget alkotnak, segítik egymást és rendszeresen megbeszélik tapasztalataikat, bio szaktanácsadót alkalmaznak a minőségi termékelőállítás érdekében. Ugyanígy a termelők és a vásárlók közt is szoros a kapcsolat, hiszen a hetente történő személyes kiszállítás miatt kialakulnak az ismeretségek és a barátságok.

A közösségi mezőgazdálkodás és a kosárközösségek működtetése kiváló példája annak, miképp építsünk közösséget az élelmiszerellátásra alapozva, mely a termelőknek és a vásárlóknak is előnyére válik.

A Myfarmról készült kisfilmet ide kattintva megtekinthetik: https://youtu.be/L3dvM8j_1pU