Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Közösségépítés vidéken a zene által: Zengőkert

A Siker Titka vidéken a Közösség felemel! projekt kisfilm sorozata, melyben egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan szervezzünk közösségi alkotóteret saját portánkon.

A nagyvárosi forgatagot hátrahagyva, vidéki életre vágyva, letelepedési szándékkal talált rá a fiatal pár Zalaszentgrót szőlőhegyén a számukra ideális területre, ahol létrehozták a Zengőkertet. Egy olyan természetközeli alkotótérre vágytak, ahová a művészek elvonulhatnak és csak az alkotással foglalkozhatnak. A zengőkert egy összművészeti tér, elsődlegesen hangstúdió, ahova zenészek járnak, de helyt ad képzőművészeknek, művészeti táboroknak, előadásoknak. Éves rendezvényük a Zengőkert happening egy összművészeti fesztivál, ahol több száz résztvevő megfordul egy hétvége alatt.

A Zengőkert alapítói fontosnak tartották, hogy a helyi lakosok alkotta közösség részeivé váljanak, beilleszkedjenek a falu életébe is. Ezért részt vettek a közösségi programokban, segítették egymást és ennek eredményeképp mára már szoros barátságok alakultak ki.

A zengőkert kiváló példa arra, hogy vidéken is létrehozható és sikerrel működtethető egy értékteremtő közösség, akár kulturális, művészeti érdeklődésű emberek számára is.

A Zengőkertről készült kisfilmet ide kattintva megtekinthetik: https://youtu.be/dFe15idtEdk