Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Juliális, mint települési közösségépítő program

       

A Juliális a Majális mintájára egy családi szabadidős esemény, melyet változóan július valamelyik hétvégéjén rendeznek. A települések számára ez egy kiváló alkalom arra, hogy nyári fesztivált szervezzenek a lakosság számára. A Juliálisok általában zenés, gasztronómiai, sportos és számos más programelemmel tűzdelt események, ahol a gyerekektől az idősekig a lakosság minden korcsoportja megtalálja a számára megfelelő szórakozási formát.

Július 23-án Vésztőn is Juliálist szervezett a település, melyre a környező településekről is sokan ellátogattak. A számos szabadidős- és gyermekprogram mellett gasztronómiai élmények és egy nagyszabású motoros találkozó várta a látogatókat.

A rendezvény kapcsán érdemes kiemelni a különböző csoportosulások közösségépítő erejét, mint például a motorosokét. korosztályt befogadó és igen jelentős, összetartó táborral rendelkeznek. Rendszerint aktívan részt vesznek a társadalmi életben, sok jótékony ügy mellé is beállnak, úgy mint adománygyűjtés, környezetvédelem, véradás, rászorulók segítése.

A vésztői Juliálison a Közösség felemel! projekt csapata is részt vett és a helyi lakosokkal, valamint a motorosokkal beszélgetést kezdeményeztünk a helyi közösségek aktivitásáról, az őket érintő nehézségekről és sikerekről. A beszélgetés során megoszthatták véleményüket arról, hogy hogyan látják a közösség életét, hogy milyen alternatíváik vannak annak érdekében, hogy aktívan tenni tudjanak a közösségi élet fejlődéséért.

A Juliáliuson résztvevők beszámolói alapján a helyi közösségi életet jónak értékelik, úgy érzik, a lakosság aktivitása sokkal jobb, mint más településeken, a közösség összetartóbb. A vésztőiek elmondása alapján igénylik a közösséget összekovácsoló eseményeket.