Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Hideg-hegyi menedék: a környezettudatos közösségépítés

Közösség felemel! projekt keretében többek közt sikeres és inspiráló települési közösségeket, vállalkozásokat, közösségépítő kezdeményezéseket mutatunk be. Húsz részes sorozatunk következő részében a Pécsey mellett található Hideg-hegyi menedék működtetőitől tudhatjuk meg hogyan élhetünk környezettudatos közösségben a 21. században.

A 2017-ben alapított Minden Együtt Megy Egyesület hitvallása, hogy “ létrehozhatnak a a mai fenntarthatatlan, pazarló életmód helyett, egy új, természetes, fenntartható, boldog világot”. Egyik fontos projektjük a Hideg-hegyi menedék, ami a természettel együttműködő, hagyományos ökológiai mintákra épülő tér, ahol a természetvédelemnek, gyógyulásnak, közösségi kultúrának, foglalkozásoknak, tapasztalat cseréknek és helyi értékeknek adnak helyet. A területükön gyümölcsös, szőlő, présház,kert és egy jurta is található.

A közösség tagjai egyéni szinten különbözőféle munkákból élnek, de kisközösségi vállalkozásként több lábra építenek és ebből hosszú távon tervezik fenntartani a közösségüket. Ilyen projektjeik például az ökológiai gazdálkodás, ökoturisztika, képzések, tudásátadás és műhelymunkák az értékeikkel azonosan. A közösségi terüket másokkal is megosztják, bevonják őket a közösségbe, például kalákákat szerveznek, kerti munkákat végeznek közösen.
A Hideg-hegyi menedéket működtető közösség a közös ügyek mentén való tapasztalásban és fejlődésben, valamint közösségi gondolkodásban hisz és úgy tapasztalják, hogy így egyszerűbb és inspirálóbb közösen működtetni a közösségüket.

A Hideg-hegyi menedékről készült kisfilmet megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/PvE26zwEvjo