Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Herbert Fivérek: szemléletformálásból közösségépítés

A Siker titka vidéken című kisfilm sorozatunkban sikeres, inspiráló vidéki közösségeket, vállalkozásokat és az azokat működtető embereket mutatunk be. Ezúttal azt, hogy miként építhető közösség az interneten a vidéki élet és a ház körüli munkák kreatív bemutatásával.

Békés megyében, Békés városában élnek a Herbert Fivérek , Zoltán és Attila. Három éve egy házfelújítás kapcsán kezdtek el „DIY – csináld magad” videókat gyártani a közösségi felületeikre, és azóta a legnagyobb videómegosztón már 26 ezernél is több követővel rendelkeznek.

DIY videóikban arra ösztönzik a fiatalokat, hogy végezzék el maguk a ház körüli munkákat, feladatokat és ehhez adnak hasznos tanácsokat. Munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az újrahasznosításra, azaz mindent felhasználnak, amit csak lehet, hogy semmi se vesszen kárba.

Céljuk, hogy hasznos és építő jellegű legyen bármi, amit csinálnak és régi elfeledett tudást is felelevenítsenek és átadjanak a mai fiataloknak. A fivérek szeretnék bemutatni, hogy házi körülmények közt is elvégezhető rengeteg építési, barkácsolási és szerelési munka és értékes dolgok is előállíthatóak. Videóik megmutatják a fiataloknak, hogy a ház körüli munka, a favágás, a kertészkedés, a szerelés, vagy akár a pálinkafőzés nem ördöngősség, bárki elvégezheti.

A Herbert fivérek a közösségi médiát nemcsak saját videóik és üzeneteik terjesztésére, valamint szemléletformálásra használják, hanem a közösség erejére támaszkodva jótékonysági kampányokat is szerveznek, ahol saját maguk által készített felajánlásaik mellett a követőik adományait is továbbítják a rászorulóknak. Ez is kiváló példa arra, hogy a közösségi médián keresztül is építhető összetartó, működő közösség.

A Herbert fivérekről készült kisfilmet ide kattintva megtekinthetik: https://youtu.be/eJjKlqY9Npg