Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Gyógynövény-völgy: sikeres gazdaságfejlesztés vidéken

A Siker titka vidéken címmel a  Közösség felemel! projekt 20 részes sorozatot indított útjára, melyben sikeres és inspiráló vidéki közösségépítő vállalkozások és kezdeményezések kerülnek bemutatásra.. A Zánkán található Gyógynövény-völgy Ököturisztikai Látogató és Oktatóközpont kiváló példája annak, hogyan lehet a közösség bevonásával vidéken gazdaságfejlesztést végrehajtani.
A Gyögynövény-völgy 7000 négyzetméteres parkja a balaton-felvidéki és egyéb gyógynövények gyűjteményeként funkcionál, emellett aktív bemutató-és programhelyszín. Célja interaktívan és élményközpontúan bemutatni ezt a növényvilágot a sokszínű látogatóközönségnek.

A Gyógynövény-völgyben nem csak a turisták, hanem a fenntartható gazdálkodás hívei, a természetgyógyászok  megtalálhatják az érdeklődésüknek megfelelő programot. Emellett a gyakorlati képzésbe bekapcsolódva oktatási intézményekkel együttműködve nagy hangsúlyt fektet a központ az oktatásra és a tudományos kutatásokra, a védett növények megőrzésére és a génbanki tevékenységre. Habár a központ elsődleges célja a tudásátadás, de mivel csupán ez a tevékenység nem biztosítja a fenntarthatóságot, ezért három lábon áll a központ működése. Ezek a tudásátadás, a késztermékek, palánták értékesítése, valamint a turisztikai, rendezvényszervezési funkció.

A Központ nagyon fontosnak tartja a helyi közösséggel való együttműködést. A helyi lakosok például ingyen látogathatják a helyet, a környékbeli termelőkkel pedig kölcsönösen segítik egymás termékfejlesztését, a helyi termékek előállítását, mely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy vidéken fenntartható módon lehessen élni és vállalkozni.

A Gyógynövény-völgyről készült kisfilmünket megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/O_hjCPqKdTw