Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

EcoPunk fesztivál, mely települési közösséget is épít

A Siker titka vidéken kisfilm sorozatunkban egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan terjeszti a zöld gondolatokat falujában egy fesztiválszervező és mindez hogyan építi a helyi faluközösséget.

A Nógrád- megyei Terény ad otthont az EcoPunk fesztiválnak.  A hétköznapok fenntarthatóságáról szóló rendezvényen előadások, viták, workshopok formájában segítik a résztvevőket, hogy a mindennapjaik részévé tegyék a környezetvédelmet, ezáltal csökkenthessék az ökológiai lábnyomukat. A fesztivál napközbeni fontos tudásátadását, szemléletformálását az este folyamán zenés, táncos programokkal lazítják.

A fesztivál Terény település közösségépítését is segíti, hiszen számukra ingyenes a rendezvény és a kis falu harmada ki is látogatott a legutóbb. A fesztivál körüli számos szervező- és építő munka során is közösségként tudnak együtt dolgozni, ami összekovácsolja az embereket. A fesztivál során környékbeli vállalkozóknak és helyi termelőknek adnak bemutatkozási lehetőséget. Valamint azáltal, hogy tömegek látogatnak el erre az amúgy idegenforgalom számára ismeretlen helyre, turisztikai vonzerővé is emelkedik.

Az EcoPunk fesztivál működtetése jó példa arra, hogy egy szórakoztató rendezvény egyúttal lehet fontos környezetvédelmi szemléletformáló és települési közösségépítő eszköz is.

A fesztiválról készült kisfilmet megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/zOnMl2OL7Cc