Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Hogyan segítheti a lakosság Bordány fejlődését?
– Részvétel a döntéshozatalban: A sikeres települések tapasztalataiból kiderül, hogy a közösségi döntéshozás rendkívül fontos egy település társadalmi-gazdasági felemelkedése szempontjából. A Közösség felemel! projekt célja, hogy aktívan bevonja a bordányi lakosságot és a helyi közösségeket a településfejlesztés előkészületeibe, a véleményükre alapozva határozza meg a fejlesztési irányvonalakat. A döntésekhez a lehető legtöbb információt, jógyakorlatot biztosítja a határozatot meghozó személyeknek. Fontos, hogy a lakosság aktívan vegyen részt a projekt keretében szervezett workshopokon, egyeztetéseken, ahol elmondhatják véleményüket, javaslataikat Bordány jelenlegi helyzetével és jövőbeni lehetőségeivel kapcsolatban.
– Részvétel a közösségi életben: Egy erős közösség hegyeket képes megmozgatni, így a legfontosabb, hogy a lakosok segítsék a helyi közösségi csoportok létrehozását és tegyenek azért, hogy aktívan működjenek.
– Részvétel a település életében: A városi programokon és a projekt keretében szervezett egyéb események való aktív lakossági részvétel kiváló lehetőség, hogy a település lakói megismerjék egymást, kapcsolatokat építsenek egymással, melyek segíthetik a saját és a településük fejlődését is.

Számos település már jó példával jár elől.
A projekt során összeállított jógyakorlat gyűjteményben 58 sikeres település-fejlesztési minta található. Újlengyelben, Lövőpetriben, Cákon, Dágon, Csőváron például sikeres fejlesztések valósultak meg a közösségi terek fejlesztésre, vagy közösségépítő programokra, mert tudják, hogy ez hozzájárul a közösség erősödéséhez, ami a település sikerének kulcsa. Vannak olyanok, melyek élen járnak a közösségeik aktivizálásának fejlesztésében, például Szederkény, Etyek, Tarpa. Ezeken a helyeken az erős közösség viszi sikerre a települést. A dél-alföldi régióból pedig kiemelendő Ruzsa, mely egy hátrányos helyzetű községből lett igazán vonzó település, melyet következetes egymásra épülő fejlesztésekkel és a közössége aktivizálásán keresztül ért el.

Most Ön is részt vehet Bordány fejlődésének elősegítésében. Tegyünk együtt a sikeres településért!