Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Bioszentandrás a közösség erejével épült brand

A Közösség felemel! projekt 20 részes kisfilmsorozata a Siker titka vidéken,  melyben egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan építi vissza a faluközösséget egy helyi önkormányzat.

Hernádszentandrást, az anno mezőgazdaságból élő települést a 90-es évek válságát követően a munkanélküliség sújtotta. Ezzel együtt ritkultak, vagy megszűntek a közösségi tevékenységek, a közös földművelés, a kalákák, a közös programok. A település kezdte elveszteni közösségi életét. Az önkormányzat ezt a lejtmenetet próbálja megállítani és tudatos munkával újra közösséggé formálja a települést.

Első lépésként megteremtették a közösségi találkozások alkalmait (ünnepségek, kézműves foglalkozások, felzárkóztató programok). A gyerekeken keresztül bevonták a családokat a közösségbe, az idősek régi közösségépítő tapasztalatait szintén felhasználták.

A közösségépítés következő eszközeként a helyi termékekre és emberekre építve. az önkormányzat, Üveges Gábor polgármester vezetésével, 2010-ben létrehozott egy több lábon álló társadalmi vállalkozást. Hernádszentandrás egy sikeres ökológiai gazdálkodás révén Bioszentandrássá vált, mely mára már egy sikeres brand.

Az ökológiai gazdaságban előállított friss termékekre (zöldségek, fűszernövények, mikrozöldek, ehető virágok) tudatosan ráépítették a fogyasztói igényeknek megfelelő feldolgozott termékek körét (szörpök, lekvárok, zöldségkrémek), ezáltal széles termékpalettát felépítve.

Hernádszentandrás kiváló példa arra, hogy egy hátrányos helyzetű település is képes egy céltudatos, jövőépítő vezetéssel és a közösség erejével kitörni és sikeressé válni.

A Bioszentandrásról készült kisfilmet megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/iPihDniVeeg