Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Biokocsma: az egészséges bisztró

Húsz részes sorozatunkban egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az ezeket működtető embereket mutatjuk be. Ezúttal azt, hogyan lehet sikeres kreatív ötletekkel egy családi vállalkozás.

Káptalantóti Liliomkert piacán található a régi buszban kialakított Biokocsma. Az alapító tulajdonos pár családi vállalkozásban, manufakturális körülmények közt dolgozza fel a gyógynövényeket, melyeket többfajta formában kínálnak a fogyasztóknak. Az Ezerjófű termékcsaládban, gyógynövény tinktúrák és kivonatok formájában, míg a Biokocsmában ehető virágok, bébinövények, csíráztatható magok, frissen préselt levek, friss csírák és az abból készült ételek várják a vásárlókat. A Biokocsmában olyan kreatív étel- és ital nevekkel találkozhatunk, mint: Ginger szmötyi, Pity-möty, Céklon, Limomba, Aszalt sütyi.Tavaszi tekercs.

Egy hobbiból nőtte ki magát a vállalkozás és nagyon kicsiben kezdték, pár termékkel. Ahogy a gyógynövények iránti érdeklődés és így a piac is fejlődött, ők is fejlődtek ezzel együtt. Családi vállalkozásként rugalmasak, nyitottak, így könnyen alkalmazkodnak a változásokhoz és a piaci igényekhez. Céljuk a gyógynövényeket minél többféle formában eljuttatni a vásárlókhoz.

Kulcsfontosságú számukra a közvetlen és szoros vevőkapcsolat kialakítása. Sokat beszélgetnek a vásárlókkal, megismerik őket, és hisznek a gyógyító beszélgetések erejében is. Emellett a piac többi tagjával is közösségként működnek, gyakran segítik egymást.

Az alapító pár hitvallása, hogy amit közösen kitalálnak és megálmodnak, azt meg is tudják valósítani. Eszerint működtetik a vállalkozásukat is. Fontos számukra, hogy üzleti életükben egy küldetés mondat vezeti őket, ez jelöli ki számukra az utat, és erről nem szeretnének letérni.

A Káptalantóti Biokocsmáról készült kisfilmet megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/MeQqoEPBnmU