Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

Berger Cottage: a nagyvárosi létből tanyasi gazdaság építése

A Siker titka vidéken egy 20 részes filmsorozat, melyben sikeres és inspiráló vidéki vállalkozásokat, közösségi kezdeményezéseket mutatunk be a Közösség felemel! projekt keretében. A következő részben Berger Cottage-t mutatjuk be, mely a 2000 lakosú Kulcs melletti tanyavilágban működő családi gazdaság és kiváló példa arra hogyan lehet nagyvárosiként belevágni vidéken a helyi élelmiszer termelésbe.
A Berger Cottege-ot működtető fiatal pesti pár a nagyvárosi nyüzsgést cserélte le a vidéki, természetközeli életmódra és önfenntartásra. Egy komfort nélküli parasztházban kevés állattal kezdték, majd folyamatosan tanultak bele a gazdálkodásba. A mára már sikeres Berger Cottage gazdaságilag három lábon áll. Tyúkokat tartanak a tojásaikért, kecskéket a tejért, sajtért, joghurtért és a méhészkedésből mézet termelnek. Termékeiket eleinte a budapesti ismerősöknek árulták, majd fokozatosan növekedett a vásárlókörük. Folyamatosan fejlődnek és fejlesztenek a gazdaságukban, hogy minél inkább önfenntartó módon megélhessenek kizárólag az ott folytatott tevékenységből. Sikerükben szerepet játszik az őket támogató családi és ismerősi közösség, akik segítik tevékenységüket és törekvéseiket.
Termékeik sikere a minőségen kívül abban áll, hogy a nagyvárosokban is egyre nagyobb az igény az egészséges élelmiszerekre, melyek kis, helyi gazdaságokból származnak.
A Berger Cottageról készült kisfilmet megtekinthetik ide kattintva: https://youtu.be/gb0CPCT_R6E