Agora Alapítvány a Társadalomkutatásért

2022. évi Közösség felemel! projektértékelő

       

A Közösség Felemel! az Agora Alapítvány 5 éves megvalósítási idejű projektje, mely a végéhez közelít. A tavalyi évtől idén márciusig a koronavírus okozta vészhelyzeti intézkedések nehezítették a projektmunkát, viszont tavasztól újra szabad utat kaptak programjaink, amelyekkel a sikeres magyarországi települések jógyakorlataira, a közösségi döntéshozatal fontosságára és a közösség összetartó, építő erejére alapozva segítjük a települések fejlődését.

Egy helyi közösség fenntarthatóságának kulcseleme a belső elköteleződés, ezért idén is közösségi és közösségépítő és aktivizáló rendezvények zajlottak a projektbe bevont négy dél-alföldi településen. Bár a pandémia után a közösségszervezőknek igen nagy kihívás a lakosság közösségi rendezvényekre való invitálása, megállapítható, hogy újra igény mutatkozik a rendezvények és programok iránt. Nagyon látogatottak voltak a gyermekprogramokkal tűzdelt rendezvények a településeken, mint pl. a deszki Húsvét és a Majális, vagy a sarkadi és a vésztői Gyermeknap. Ugyanígy sokan voltak kíváncsiak a sporttal egybekötött programokra, mint pl. a Vésztőn rendezett félmaratonra, vagy a családi és sportnapra. Ezek a rendezvények újból találkozási lehetőséget biztosítottak a lakosoknak, kapcsolatokat alakíthattak ki, jól érezhették magukat és kialakult egy aktív közösségi együttműködés.

A csapatépítő programok mellett 2022-ben is folytatódtak a Közösség felemel! projektben a műhelymunkák, sikeresen működött a családi mentor szolgáltatás mind a négy településen, valamint szakmai workshop is zajlottak.

Idei évi tapasztalataink, hogy a kiválasztott dél-alföldi településeken a helyi társadalom tagjai a Covid okozta korlátozások feloldása után újra aktívan részt vesznek a rendezvényeken ezáltal hozzájárulva ahhoz, hogy erősödjön, aktívabbá váljon a helyi közösség a projektbe bevont településeken.